HAKKIMIZDA

Braille Kartvizit ve Matbaa Hizmetleri, görme engelli ve kabartma baskı çözümleri uzmanı İsmail Ferahköse'nin öncülüğünde 2000 yılında kurulmuştur.

Önceki yıllarda gazetecilik ve reklam ajansı işletmeciliği yapmış Ferahköse, 1990'da görme yetisini kaybettikten sonra Sun Reklam Ajansı adı altında gazete ilan prodüktörlüğü ve matbaa işlerinde hizmet vermiştir.

Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi ve İstanbul Altı Nokta Spor Kulübü'nde yöneticilik yapmıştır. Şu anda Elma Matbaa Ltd. Şti. bünyesinde görme engelliler için baskı çözümleri üretmektedir.
Louis Braille (d. 4 Ocak 1809 - ö. 6 Ocak 1852), görme engellileri için dünya çapında okuma ve yazma için kullanılan körler alfabesinin sistemini icat etti. Braille, 1'den 6'ya kadar belli bir düzen içinde sıralanmış kabartmalı noktaları parmaklarla üstünden geçerek okunur. Özel karakterler içeren Asya dilleri dışında hemen hemen her dile uyarlanmıştır. Louis Braille'in kendisi de görme engelliydi.

Louis Braille Paris'in yakınındaki Coupvray köyünde doğdu ama çocukluğunun büyük bir bölümünü Lisle'da geçirdi. Babası Simon-René Braille saraçtı. Üç yaşında babasının yatak odasında babasının saraç iğnesiyle sol gözüne hasar verdi. Bu olay sol gözünü tamamen kör etti ve sempatetik oftalmiya (sympathetic ophthalmia) sağ gözünü de etkiledi; 6 yaşında tamamen kör oldu. Bazen ailesine "Niye her zaman aydınlık?" gibi sorular sorardı. Görme engeline karşın ailesinin de desteğiyle Braille, okula okuma ve yazması isteninceye kadar devam etti.

Braille 7 gibi erken bir yaşta Paris'te bulunan, dünyanın ilklerinden biri olarak kabul edilen Institution Royale des Jeunes Aveugles (Genç Körler Kraliyet Enstitüsü)'den burs kazandı. Aldığı burs bir kör olarak kaderini değiştirdi; o günlerde başka bir kör gencin kaderi sokaklarda para dilenmekti. Ancak okulun şartları çok da iyi değildi. Braille'e öğün olarak kuru ekmek ve su veriliyor bazı öğrenciler de istismar edilip ceza olarak odalara kilitleniyorlardı.
Braille sistemi aslında Charles Barbier'in Napolyon'un talebi doğrultusunda, askerlerin gece karanlığında ışık olmaksızın anlaşmalarını sağlamak için geliştirdiği sisteme dayanır. Barbier'in sistemi çok karışık ve öğrenilmesi zordu zira askeriye tarafından da reddedilmişti. 1821 yılında Charles Barbier Paris Millî Enstitüsü'nin körler bölümünü ziyaret etti ve Louis Braille ile tanıştı. Braille, Barbier'in en büyük hatâsının, alfabesinin sahip olduğu temsilî harflerin insanın parmağını hareket ettirmedikçe anlaşılamaması olduğunu söyledi ve bu yüzden sembolden bir diğerine hızlıca geçilemiyordu. Kendisinin değişikliği, kör alfabesinde devrim yapan 6'lı nokta sistemiydi.
 
 
Sürekli değişmekte ve gelişmekte olan dünyada, görme engelli insanlarında bu sürece ayak uydurabilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırmanın etkili yönlerinden biri de onların okumasına olanak sağlayabilmektir.

Bir gören için okuma gözle yapılırken, görmeyen için de kabartma (Braille ) yazıyla okunmaktadır. Kabartma (Braille ) yazı görmeyene gerçek okuma keyfi verir. Bu durum göz önüne alınarak, kişilerin ve kurumların Braille baskı ihtiyaçlarına dönük yüksek hızda kabartma (Braille )yazı üretebilen makinelerle donatılmış olan matbaa ünitemiz, profesyonel baskı elemanlarımızla bu hizmeti vermektedir.

Basılan kabartma (Braille ) kitaplar anlaşılırlık noktasında sıfır hata ile görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır. Kabartma (Braille) baskı kitaplar, dergiler, el ilanları, afişler, kartvizitler v.s. ürenler görme engelli vatandaşlarımızın güncel hayatı takip edebilmesindeki en önemli gereçlerin başındadır.
Yapılan işler; - Kabartma Katalog (Braille ) - Kabartma Broşür (Braille ) - Kabartma Kitap (Braille ) - Kabartma Menü ve Fiyat Listeleri (Braille ) - Kabartma Afişler (Braille ) - Kabartma Dergi (Braille ) - Kabartma El İlanı (Braille ) - Kabartma ATM Sticker’ı (Braille ) - Kabartma Çeşitli Rehber Derlemeleri (Braille ) - Kabartma Kartvizit (Braille ) - Kabartma Kullanım Kılavuzları (Braille ) - Kabartama Duyurular ve İlanlar (Braille ) - Kabartma Çeşitli Sözleşmeler (Braille ) - Kabartılmış Tabelalar (Braille ) - Kabartma (Talepler doğrultusunda) Derlenmiş çeşitli dokümanlar (Braille ) Baskılarımız dikkatli çalışmalar sonucunda hatasız basılmaktadır. Her türlü kabartma (Braille )baskı ihtiyaçlarınız için bize ulaşınız.